IFEM 2018 | Kyberpunkomša: Život po živote

Piatok 23. marec 2018 / Mýtna 1, Slovenský rozhlas Bratislava
17:00 – 18:30 hod.
sonicART CONCERT | NewGen | <- more about IFEM 2018 …

Kyberpunkomša pre kazateľa, jeho gúgl translátora a elektroakustické kombinácie omšovej štruktúry.
Kazateľ: Marek Kundlák
Gúgl prekladač: Samuel Szabo (Samčo brat dáždoviek)
Námet: Miroslav Tóth
Text (kazateľ)): Marek Kundlák
Preklad: Samuel Szabo


Foto: Martin Marenčin

Neznámi hackeri vypli v roku 2037 internet. Dostali prezývku “NEBESÁ”. V tej chvíli prestala tiecť voda, odpojila sa elektrina, skrachovali banky, vybuchli ruské a americké plynové a ropné polia. Jadrové zbrane boli namierené proti ľuďom … Pred kolabsom, bolo všetko napojené na internet, ktorý zabezpečoval komplexnú ochranu. Už nebolo čo chrániť a ani čo spracovať. Svet sa definitívne zmenil. Oceán sa vylial, mestá sa prepadli do bahna. Nastalo klimatické oteplenie. Zem sa rozpolila na dve časti. Zmizla chudobná Afrika i bohatá Čína. Ľuďom začali rásť ďalšie rebrá. Dusili sa.

Napadli nás tri odlišné divízie mimozemšťanov, ktorí sto rokov okupovali Zem a potom sa medzi sebou vyvraždili. Až niekde v hlbokej zemi (na bývalom území Maďarska a Slovenska) sa zachránilo 45 000 členov ľudskej komunity. Z nej neskôr povstal nový Mesiáš. Mesiáš niesol meno svojho vypnutého internetu – menoval ja STATUS. Na týchto základoch vznikla cirkev jedinej Pravdy, skutočného Statusu, ktorý je (jediný) hoden následovania.

Mešiáš Status prišiel zvestovať nádej o tom, že sa ľudstvu podarí spustiť internet. pripojiť sa na sociálne siete a objednať si jedlo, vodu pozrieť si “stenu” na Post-facebooku, stiahnuť si obľúbený film.



Miroslav Tóth (foto: Marek Šulík)

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.