BONSAI | Homage to John Cage – Composition In Retrospect

John Cage

Homage to John Cage | Composition In Retrospect
Cage

“Bonsai je jedinečná forma akustického umenia s časovo neohraničeným rozsahom …”

… some thing changeD others not …

Kompozícia zvukových fragmentov textov (Composition In Retrospect) a hlasu Johna Cagea zaznamenaného pri návšteve Bratislavy v 1992 roku:


My
mEmory
Happenned
is nOt
what happeneD

iMitations
invErsions
reTrograde forms
motives tHat are varied
Or
not varieD

Homage to John Cage – Composition In Retrospect – nie je tanec – nie je hudba – je rezonancia – je prechádzka pamäťou – je neviditeľná socha – je jedinečná forma skratky – je umenie miniaturizácie v príbehu – je prechádzka záhradami zvukových obrazov – je posolstvo – je mágia …
Zober kúsok a vytvor nové?!

Presne po 17-tich rokoch som sa vrátil k zvukovému materiálu, ktorý som nahral v 1992 roku (DAT – record) pri návšteve Johna Cagea v Bratislave (niekoľko týždňou pred jeho smrťou – nedožitá oslava jeho 80 narodenín). Celý záznam má viac ako 1 hodinu textu. Vytvoril som “Bonsai”, moje pomenovanie ktátkej formy akustického soniART-u s obmedzenou dĺžkou.
Tento Bonsai som zložil z fragmentov textov prednesených slov Johna Cagea u nás v Bratislave v budove Slovenskej Filharmónie 16.6.1992. Zážitok z tejto “symfónie slova” bol pre mňa veľmi silný a pokúsil som sa v tejto symbolickej forme vytvoriť akúsi Zvukovú sochu. Ide o pokus jedinečnej skratky, umenia miniaturizácie príbehu, prechádzky záhradou zvukových obrazov. Tento fascinujúci zážitok sa stal akustickým odtačkom prežitej chvíle s “umelcom” v spomenutom roku 1992.

– Juraj DURIS –